Fabels en Feiten Nieuwborgen Biogasproject

Feiten en fabels betreffende het Nieuwborgen Biogasproject.

Onderstaand commentaar is geschreven door mij als inwoner van Wagenborgen maar de meeste opmerkingen zijn ook relevant voor de inwoners van Nieuwolda.

Het is een vervolg cq aanvulling op een reeks artikelen die in de Dorpskrant Op De Hoogte vanaf voorjaar 2019 zijn verschenen. U kunt ze (HIER) lezen.

De inwoners van Wagenborgen werden in de zomer van  2018  zogenaamd "geïnformeerd" over de gemeentelijke plannen om Wagenborgen aardgasvrij te maken.
Deelname was vrijwillig, je hoefde niet mee te doen.
In de nieuwsbrief 1 van Juli 2018 (lees deze HIER) bleek echter dat ons aardgasnet geconfisqueerd werd door het Gemeentelijk Biogasproject, als je niet voor Biogas/Groengas koos kreeg je ook geen Aardgas dus.
Je moest dan voor je eigen energie zorgen. Er kunnen immers niet 2 soorten gas tegelijk door dezelfde leiding stromen al suggereert het BiogasProject dat je wel kunt kiezen voor het houden van Aardgas.
In een wat cryptische opgestelde zin leek een en ander per 2050 aan de orde te zijn maar men bleek ons al per 2-2-2022 van het aardgas af te sluiten! Handig ook zo'n experimentele transitie midden in de winter. 

Experimenteel ook het geflirt met het bijmengen van Waterstof, levensgevaarlijk en wettelijk dubieus zonder vooronderzoek betreffende geschiktheid van de aanwezige toestellen of apparatuur. De leveranciers van apparatuur geven geen garantie, noch op werking noch op de apparatuur zelf. Het risico ligt bij de bewoners.

De nieuwsbrief en gepubliceerde informatie in de plaatselijke krant, Op De Hoogte (ODH), schitterden verder door misleidend taalgebruik, rekenfouten en technisch onmogelijke oplossingen. Zo is de opbrengst van de Biovergister verkeerd, uiteraard te hoog, berekend en ook het effect van de noodzakelijke besparingen oa isolatie kloppen niet, uiteraard ook in het voordeel van het BioGasProject. (Voor details klik HIER).
Verder uit de Nieuwsbrief 1 :"We organiseren binnenkort een informatieavond.....". Binnenkort blijkt anderhalf jaar later te zijn, in November 2019.


Eerder was er op 16 juni 2018 een inloopavond gehouden. De gehouden enquête heb ik opgevraagd en de uitkomst is beschikbaar (klik HIER). Ik was zelf niet aanwezig.
Maar liefst 37 bezoekers waren dusdanig geïnteresseerd dat ze de moeite namen een vragenlijst in te vullen.
37 meningen van de 3100 inwoners (Nieuwolda + Wagenborgen) zijn niet echt maatgevend lijkt mij. Voor de kanttekeningen bij de enquête.(klik HIER)
Bovendien is er niet gekeken of de aanwezigen allemaal uit betreffende cq betroffen cq getroffen dorpen kwamen.
De aanwezigen werden geïnformeerd door middel van de sheets uit het Uitvoeringsplan.... ( lees deze HIER) gebruikt om de subsidie aan te vragen. De sheets werden aan de muur gehangen.




Het door de Gemeente aangestuurde projectteam (zie HIER) spreekt echter steeds over een "breed draagvlak" onder inwoners.
Volgens het het projectteam is het "brede draagvlak" geconcludeerd uit het feit dat 35 van 37 "invullers" , dus op het eind van de avond en na presentatie, uitleg, promotie op grond van misleidende cijfers door het projectteam, positief waren over het aardgasvrij maken van Wagenborgen en Nieuwolda.
Dat is heel vreemd want de conclusie  van een "breed draagvlak" stond al in de sheets van het Uitvoeringsplan die al sinds het begin van de avond aan de muur hingen.


Het zogenaamde "breed draagvlak" onder de inwoners is dus al voor de inloopavond door het projectteam zelf verzonnen. (Zie HIER)
De inwoners van Wagenborgen waren op dat moment nog nooit naar hun mening gevraagd.

De Gemeente manipuleert en bepaalt hier wat de "Publieke opinie" is.

Er wordt vervolgens subsidie bij het Ministerie aangevraagd. Met de gemanipuleerde cijfers in de aanvraag. (klik HIER)
Een minicursus "Hoe graai ik in de Nationale Grabbelton, ook wel Subsidie genoemd, door Aardgas te vervangen door ...........Aardgas".
En kom er nog mee weg ook. De gevraagde subsidie wordt door het Ministerie verstrekt.

Op de Algemene Ledenvergadering van 17-4-2019 van Vereniging Dorpsbelangen Wagenborgen (VDW) heeft Dhr van 't Land van het projectteam een presentatie gegeven over zijn BioGasProject.
De meeste vragen werden beantwoord met: "Dat moeten we nog uitwerken". Teleurstellend en verre van informatief.


In juni 2019 was ik aanwezig bij een tweetal gesprekken met leden van het projectteam en een aantal inwoners van Wagenborgen. 


Tijdens 1 van die gesprekken noemde Wethouder Laura Broekhuizen-Smit, de sfeer tijdens bovengenoemde ALV positief betreffende hun BioGasProject. 
Ze was er zelf niet bij geweest maar baseerde haar mening op een bron waarvan ze de naam niet wilde noemen. Haar eigen Commissie Stiekem dus.
Ik heb zelf, wel aanwezig, de sfeer iets anders in herinnering. Tijdens de afronding van 1 van die gesprekken werd door haar wederom een poging gedaan de sfeer van het gesprek als positief betreffende hun BioGasProject te concluderen.
We hebben ons met enige nadruk moeten verzetten tegen deze conclusie. 


Het projectteam mag wel heel  graag concluderen dat wij, inwoners, hun BioGasProject steunen.

Waarom heeft de gemeente nu ineens zo'n interesse in biogas en duurzaamheid? 
Welk belang wordt gediend? Die van de wethouders of die van de inwoners?
Immers: De presentaties en aanbiedingen van duurzame energieleveranciers van windenergie en zonne-energie waren allemaal particuliere of commerciële initiatieven.
Waarom moet dan het Biogasproject via de gemeente geregeld worden en hoe zit het met de door de regering zo omarmde vrije marktwerking? 


Omdat het verplicht is.
Uiterlijk 2021 moeten alle 355 gemeenten in Nederland verplicht voor elke woonwijk/elk dorp grofweg bekendmaken hoe en wanneer die gasloos wordt.
De Gemeente Oldambt had nog een plan in de la liggen en de Gemeente Delfzijl kon Wagenborgen daarop mee laten liften.

Met als belangrijkste criterium:
Onze postcode kwam het dichtst in de buurt.

Het is al een oud plan, uit 2013, en bleek ook niet uitvoerbaar volgens een haalbaarheidsonderzoek.
Het is natuurlijk van belang voor ons om te weten waarom het niet haalbaar was en we hebben inzage in het onderzoek gevraagd medio juni 2018 maar tot op heden er niets van gehoord.
De Gemeente heeft dus een groot belang in het doorgaan van het Biogas project en een afwijzing door de inwoners is dan ook niet gewenst. Dat zou de Gemeente geld gaan kosten.
Dus haalt de Gemeente alles uit de kast om ons over de streep te trekken door middel van zogenaamde voordelen enorm uit te vergroten, kritische vragen te negeren, nadelen te verzwijgen, bangmakerij, uitgekookte Story-achtige woordkeuzes,valse beloftes, rekentrucs , suggestieve berichtgeving, goedkope retoriek en in te spelen op het sentiment van de dag.


De Gemeente heeft dus geen duurzame motieven in deze.
De verwachtingen zijn geboren uit noodzakelijkheid.

Van welke wethouder moesten wij op de informatieavond in "Weerland" ook al weer "het goede voorbeeld" geven qua duurzaamheid?
Dezelfde wethouder Rijzebol die voor z'n lol de halve wereld overvliegt om in Amerika een autorondreis te maken tijdens zijn vakantie.
Lijkt mij enigszins hypocriet om van de inwoners van Wagenborgen te verwachten dat wij zijn carbonfootprint gaan compenseren.


Het projectteam zegt van zichzelf een doordacht plan te hebben gemaakt maar ook een plan dat niet volledig is uitgewerkt.
Ik zou zoiets een idee noemen, een proefballonnetje.


Een plan dat noodzakelijkerwijs al diverse keren bijgesteld is. 
Doordacht?
Eerder een doortrapt plan.
En kijken waar het schip strand.

Intussen is het Projectteam zo vaak van mening en strategie veranderd dat niet duidelijk is wat er nu echt gaat gebeuren. 

De "informatieavond" op 26-11-2019 heeft alleen maar meer vragen opgeleverd.
Een zorgvuldig geregisseerde show met ingevlogen, over de tafels verspreide, influencers die ook de kansen voor het dorp mee mochten verwoorden en over onze toekomst mochten meestemmen.
Het projectteam beloofde over enkele weken de uitslag van de ingevulde tafelkleden met kansen. Drie maanden later hadden we er nog niets van gehoord.


Zoals we ondertussen gewend zijn komt het projectteam hun beloftes niet na. Dat geeft geen vertrouwen voor de toekomst.
Ook over de op te richten coöperatie is nog niets bekend. Volgens wethouder Rijzebol moet je niet meerdere coöperaties/partijen oprichten. Hier spreekt een politicus. 

Dat zou ten koste van de macht van zo'n coöperatie gaan. 

Hoe meer leden, hoe meer macht.
Maar waarom zouden we dan een nog veel machtiger bolwerk van 8 miljoen aardgasgebruikers verlaten en verruilen voor een clubje biogasaanhangers, coöperatie genoemd, van een tiental of wellicht honderd leden?


Dat heeft wethouder Rijzebol nog niet helemaal goed uitgelegd of begrepen dan.

Ook garandeert het projectteam het prijspeil van het geleverde gas te handhaven op het niveau van 2019. Dat is goedkope en populistische retoriek. Ik had begrepen dat de coöperatie de prijsafspraken zou regelen.
Ook nu we, volgens 1 van de vele gepresenteerde varianten, Aardgasloos gaan worden door in de winter het tekort aan biogas te compenseren door middel van bijmengen van ..........Aardgas!

Aardgas met in de winter een vleugje Biogas/Groengas.
Maar welke invloed kan de projectgroep op de prijs van het bijgemengde en steeds duurder wordende Aardgas uitoefenen?
Dan moet het Biogas steeds goedkoper worden toch, wil het mengsel even duur blijven?


Hoe flexibel gaat de eigenaar van de Biovergister daar in zijn?

Er was twijfel vanuit de inwoners over de continuïteit van de Biovergister nu de regering steeds meer druk (lees : belasting) legt op de leveranciers van de grondstoffen zoals mest.
Volgens de beheerder zou hij daar de komende 10 jaren nog geen problemen  mee krijgen.

Voor een alternatieve mening over de toekomst van mestvergisting. Klik (Hier)

Directe toegang tot de gebruikte Links:






Reacties